Wie het eerst vlucht, vlucht het best

Zaatari is een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen. Net over de grens, in de woestijn in het noorden van Jordanië. Binnen een half jaar tijd na de opening woonden er 150.000 mensen in Zaatari. Zaatari werd zo in één klap de 4e stad van Jordanië.

De bewoners van het kamp zijn allemaal afkomstig uit het zuiden van Syrië.

Syrian refugees at Zaatari refugee camp in the Jordanian city of Mafraq, near the border with Syria, on April 25. The massive influx of refugees fleeing fighting in neighboring Syria is straining the Jordanian system.

Zaatari is beter georganiseerd dan veel andere vluchtelingenkampen. Met 10.000 toiletten, 3.000 wasmachines, doktoren en dagelijkse aanvoer van schoon drinkwater.

De ervaring leert dat vluchtelingenkampen zich niet zelden ontwikkelen tot stadswijken of zelfs complete steden. Zo had Zaatari al na een paar maanden kappers, een dierenwinkel, bloemenzaak en een handel in zelfgemaakte ijsjes. En een afhaalpunt voor gebraden kip. Deze kampeconomie is volledig zwarte markt en concentreert zich langs een klein aantal straten in het noordwesten van het kamp, vlak bij de hoofdentree. Het is het oudste deel van het kamp.

Het Palestijse vluchtelingenkamp Shatila in Beirut is een voorbeeld van een kamp dat een dichtbebouwde stadswijk werd.

Daarom is het van cruciaal belang om daar bij de eerste opzet van het kamp rekening mee te houden.

‹ vorige artikel
volgende artikel ›