Meten is weten

Hoe gaat dat lezen van het netwerk in zijn werk? Eigenlijk heel eenvoudig. De software vertaalt het netwerk automatisch in een wiskundige grafiek. In deze grafiek is in één klap de positie van elke straat ten opzichte van zijn buren en in de totale hiërarchie van het stratennetwerk zichtbaar.

De grafiek op zijn beurt vormt voor de software de basis voor tal van mogelijke berekeningen. Deze berekeningen geven gedetailleerde informatie over de werking van het netwerk als geheel, plus de bijdrage daaraan van en consequenties voor elke afzonderlijke straat. Een spreadsheet presenteert de resultaten wiskundig. Zie onderstaand beeld, geproduceerd met oa. het space syntax-programma DepthmapX.

Neem het stratenpatroon, maak daar een wiskundig model van, reken dat door en presenteer het resultaat op kaart en als spreadsheet

Voor een overall view is het kaartbeeld het snelst, handigst en meest inzichtelijk. Elke straat krijgt een kleur toebedeeld, aan de hand van de berekende resultaten. Rode/oranje tinten representeren hoge waarden, en groene/blauwe tinten lage waarden. Jammer is dat dit binnen space syntax gebruikelijke kleurenschema onleesbaar is voor 5% van de bevolking: Degenen die kleurenblind zijn. Gelukkig zijn binnen DepthmapX inmiddels ook alternatieve kleurenschema’s beschikbaar.

Wat dit alles oplevert is een abstracte beschrijving van de stad in wiskundige termen. Het grote voordeel hiervan is dat elke uitspraak zo toets- en controleerbaar wordt. Niet meer die voor stedebouwkundigen typerende wollige en vaak zeer persoonlijke uitspraken als ‘beter dan’ of ‘minder goed als’, maar harde feiten en cijfers als basis voor discussie, beleid en ontwerp.

‹ vorige artikel
volgende artikel ›